Tant en un terreny, més o menys extens o com a la teva propia casa, el que em de fer sempre es planificar-ho tot amb antel-lació.

1. Rotació de cultius


Les rotacions de cultius són indispensables per mantenir la fertilitat dels sòls i evitar els problemes de plagues i fongs del sòl i de males herbes que poden suposar la repetició dels mateixos cultius en el mateix lloc.

2. Aigua

• S'intenta fer un ús eficient de l'aigua i no malgastar.

• Es poden reutilitzar les aigües residuals urbanes i industrials per a l'agricultura. Una altra alternativa és la dessalació d'aigües marines o salobres

• La sobreexplotació d'aqüífers provoca la salinització d'aigües i sòls per la invasió de fronts marins en zones costaneres, mentre que a les zones interiors, resulta de la invasió dels fronts salins en contacte amb materials salífers i guixencs. Tant una com l'altra són de difícil solució.

3. Erosió

• L'erosió i la degradació del sòl és un dels grans problemes ambientals.

• Per evitar l'erosió de l'aigua i del vent, llaura poc, cobreix el sòl amb un mantell a força de fem i palla, per exemple.

• Entre els fruiters es mantenen cobertes d'herba i es sega de tant en tant.

• Disminueix el vessament mitjançant marjades, sistemes de drenatge i cavallons o obstacles que trenquin la continuïtat del pendent.

4. Conreu

• En general, s'ha de llaurar amb la terra en saó. És a dir, ni molt humit ni molt sec. Quan es llaura amb poca humitat s'obté una estructura massa esmicolada o terrosa.

Per contra, les tasques fetes amb massa humitat solen pastar i cimentar les partícules disgregades a l'assecar el terra. Encara que per sembra pot interessar fer-ho amb la terra més seca perquè quedi fina.

• No llaurar per rutina, sinó quan sigui necessari, reduint al màxim el nombre de labors.

• Evitar voltejar el sòl o barrejar horitzons.

dimarts, 1 de setembre del 2015

Fonament Ecològic del Control Cultural de Maleses.

Fonament Ecològic del Control Cultural de Maleses.
Les pràctiques culturals per al maneig de males herbes s'han de basar en el concepte del nínxol ecològic. Un nínxol és la situació d'una espècie en una comunitat quant a les seves relacions espacials, temporals i tròfiques (nutricionals) amb altres espècies coexistents, o més senzillament "un espectre de recursos i la seva utilització (Pianka 1976, citats per Oka i Morishima 1982 ). El concepte de nínxol denota especialització, i aquesta especialització probablement és el resultat de la competència en una comunitat (Oka i Morishima 1982; Radosevich i Holt 1984) .Conceptes claus en aquesta afirmació són la coexistència d'espècies i la competència d'espècies en una comunitat.

D'acord amb el principi d'exclusió competitiva de de Gause (citat per Radosevich i Holt 1984), si dues espècies estan en competència directa, una d'elles haurà de dirigir a la seva extinció local. Però si les espècies difereixen en els seus requeriments de recursos o especialització (competència menys directa), és possible que elles coexisteixin, com és el cas de molts complexos males herbes / cultiu. No obstant això, la productivitat de l'espècie conreada és generalment l'objectiu en l'agricultura i necessitem evitar el cost de la coexistència amb les males herbes. Per tant, el maneig de la mala herba ha de maximitzar els recursos destinats a les plantes de cultiu i minimitzar aquells disponibles per a les males herbes.

Definició.
Prefereixo la definició més estreta de control cultural de males herbes donada per Burrill i Shenk (FAO 1986) "aquest inclou qualsevol pràctica d'atenció o maneig que augmenti la capacitat dels cultius per competir amb les males herbes. El control cultural és bàsicament l'art de gestionar la vegetació ... ". No obstant això, amb el nostre enfocament sobre el maneig de les males herbes en l'agricultura de baixos inputs ampliaré aquesta definició de control cultural per incloure pràctiques també dirigides cap a les males herbes, que afavoreixen l'habilitat competitiva dels cultius, com ara els mètodes físics...resumint...per regla general les males herbes ralentitzen els conreus, però no sempre és així...cal buscar un bon equilibri!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada