Tant en un terreny, més o menys extens o com a la teva propia casa, el que em de fer sempre es planificar-ho tot amb antel-lació.

1. Rotació de cultius


Les rotacions de cultius són indispensables per mantenir la fertilitat dels sòls i evitar els problemes de plagues i fongs del sòl i de males herbes que poden suposar la repetició dels mateixos cultius en el mateix lloc.

2. Aigua

• S'intenta fer un ús eficient de l'aigua i no malgastar.

• Es poden reutilitzar les aigües residuals urbanes i industrials per a l'agricultura. Una altra alternativa és la dessalació d'aigües marines o salobres

• La sobreexplotació d'aqüífers provoca la salinització d'aigües i sòls per la invasió de fronts marins en zones costaneres, mentre que a les zones interiors, resulta de la invasió dels fronts salins en contacte amb materials salífers i guixencs. Tant una com l'altra són de difícil solució.

3. Erosió

• L'erosió i la degradació del sòl és un dels grans problemes ambientals.

• Per evitar l'erosió de l'aigua i del vent, llaura poc, cobreix el sòl amb un mantell a força de fem i palla, per exemple.

• Entre els fruiters es mantenen cobertes d'herba i es sega de tant en tant.

• Disminueix el vessament mitjançant marjades, sistemes de drenatge i cavallons o obstacles que trenquin la continuïtat del pendent.

4. Conreu

• En general, s'ha de llaurar amb la terra en saó. És a dir, ni molt humit ni molt sec. Quan es llaura amb poca humitat s'obté una estructura massa esmicolada o terrosa.

Per contra, les tasques fetes amb massa humitat solen pastar i cimentar les partícules disgregades a l'assecar el terra. Encara que per sembra pot interessar fer-ho amb la terra més seca perquè quedi fina.

• No llaurar per rutina, sinó quan sigui necessari, reduint al màxim el nombre de labors.

• Evitar voltejar el sòl o barrejar horitzons.

dijous, 16 d’abril del 2015

Plantació i trasplantament de plantes...fes-ho fàcil!

La Tardor és una bona època per plantar en general; en clima càlid, fins i tot millor que la primavera. Plantant a principis de tardor possibilites que les pluges d'hivern s'ocupin del reg i s'estableixin per quan arribi la primavera....o pots fer-ho a la primavera mateix, teva és la elecció.
Pots plantar durant tot l'any arbres i arbusts si vénen en test o contenidor.
No plantes molt atapeït perquè després és perjudicial per la competència que es produeix entre els exemplars, per l'espai, la llum, l'aigua i els nutrients del sòl. Separa perquè puguin desenvolupar-se adequadament, tant arbres, arbusts com herbàcies. Aquest és un error molt freqüent.

És preferible tenir paciència, separar més i en el cas dels arbusts, plantar en els buits plantes de temporada. Tot per no haver després d'eliminar o trasplantar la massa vegetal que es formi.

Hauràs escollir plantes per sol o per ombra segons la llum que tindran. Les plantes amb flor necessiten més sol.

En condicions difícils de vent fort tria espècies dures i protegeix-les.

Anota les dates quan sembris o plantes alguna cosa.

Si cal, proporciona una mica d'ombra a les espècies més sensibles instal·lant una malla d'ombreig.

Rega molt les setmanes posteriors a plantar.

Ruixa regularment per augmentar la humitat general però no si el sol està a dalt de tot, sinó al matí d'hora o al vespre.

Les plantes s'han de aclimatar al seu nou lloc i passa un cert temps fins que reprenen el creixement.

Trasplantaments 

- És preferible triar un dia ennuvolat i fresc.

- El dia abans d'extreure la planta rega per humitejar la terra.

- El terreny que rebrà la planta ha de ser acuradament preparat: remoure la terra i abonar-la.

- Després del trasplantament és indispensable regar en abundància.

- Poda part de la copa per evitar que una excessiva transpiració marceixi a la planta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada