Tant en un terreny, més o menys extens o com a la teva propia casa, el que em de fer sempre es planificar-ho tot amb antel-lació.

1. Rotació de cultius


Les rotacions de cultius són indispensables per mantenir la fertilitat dels sòls i evitar els problemes de plagues i fongs del sòl i de males herbes que poden suposar la repetició dels mateixos cultius en el mateix lloc.

2. Aigua

• S'intenta fer un ús eficient de l'aigua i no malgastar.

• Es poden reutilitzar les aigües residuals urbanes i industrials per a l'agricultura. Una altra alternativa és la dessalació d'aigües marines o salobres

• La sobreexplotació d'aqüífers provoca la salinització d'aigües i sòls per la invasió de fronts marins en zones costaneres, mentre que a les zones interiors, resulta de la invasió dels fronts salins en contacte amb materials salífers i guixencs. Tant una com l'altra són de difícil solució.

3. Erosió

• L'erosió i la degradació del sòl és un dels grans problemes ambientals.

• Per evitar l'erosió de l'aigua i del vent, llaura poc, cobreix el sòl amb un mantell a força de fem i palla, per exemple.

• Entre els fruiters es mantenen cobertes d'herba i es sega de tant en tant.

• Disminueix el vessament mitjançant marjades, sistemes de drenatge i cavallons o obstacles que trenquin la continuïtat del pendent.

4. Conreu

• En general, s'ha de llaurar amb la terra en saó. És a dir, ni molt humit ni molt sec. Quan es llaura amb poca humitat s'obté una estructura massa esmicolada o terrosa.

Per contra, les tasques fetes amb massa humitat solen pastar i cimentar les partícules disgregades a l'assecar el terra. Encara que per sembra pot interessar fer-ho amb la terra més seca perquè quedi fina.

• No llaurar per rutina, sinó quan sigui necessari, reduint al màxim el nombre de labors.

• Evitar voltejar el sòl o barrejar horitzons.

dilluns, 1 de desembre del 2014

EL TEU HORT A CASA. 5

El substrat

Per al cultiu en test no posarem terra normal. Realitzarem una barreja per crear el nostre propi substrat . Per a això l'ideal és que es faci una barreja de compost orgànic (humus de cuc) al 40% i fibra de coco al 60%, per exemple.
Al principi no hi hauria d'abonar més, ja que quan vam fer el nostre substrat, ja li afegim humus de cuc i això li aporta suficient matèria orgànica. És recomanable, que cada vegada que conreem, aportem una mica més de matèria orgànica, per retornar-li a la terra els nutrients que ha consumit la planta durant el seu desenvolupament,La qualitat del substrat que triem per els testos influirà (i molt) en l'aspecte final. A pitjor qualitat, més aigua desaprofitarem, pitjor aspecte tindran les plantes i més possibilitats hi haurà de malalties
Només cal comprar humus de cuc o aprofitar una mica de fems que ens puguin vendre d'algun camp del voltant (si es pregunta a algun usuari d'hort, segur que coneix qui els ven per sacs). S'afegeix a la part superior, es deixa que passi l'hivern, i l'estructura de la terra anirà canviant per tenir la porositat perfecta. Els fems i l'humus és una meravella, el remei gairebé universal per recuperar els sòls, no només en la seva estructura (perquè els grànuls de terra es mullin d'aigua i quedi humida), també perquè les plantes tinguin aliment. Aquest fems serà igual de bo si tenim un terreny, i encara més si disposem d'un petit hort. Però els hortolans, la majoria, ja saben de la seva importància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada